Tuesday, 5 February 2013

Khasiat Kelapa Sawit
Sudah menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia untuk memasak makanan dengan menggunakan minyak kelapa sawit disebabkan sifatnya yang sesuai dengan masakan makanan tempatan. Mungkin anda berasakan ianya memudaratkan kesihatan, tetapi apa yang anda tidak tahu adalah minyak kelapa sawit sebenarnya mempunyai banyak khasiat yang menyihatkan. Jadi, anda tidak perlulah mengeluarkan belanja yang banyak semata-mata untuk membeli minyak zaitun ataupun minyak berjenama mahal. 

Menurut kajian saintifik, minyak kelapa sawit mengandungi pelbagai lemak, vitamin dan nutrien. Ia tidak mengandungi asid trans-lemak yang selalunya dijumpai di minyak yang telah dihidrogenasi. Nutrien yang terdapat dalam minyak seperti karotin semulajadi, vitamin E dan co-enzim Q10 sebenarnya boleh mengurangkan tahap kolestrol badan di samping boleh mencegah kanser. 

Khasiatnya yang kaya dengan Vitamin E telah terbukti boleh melindung arteri, mengurangkan kanser, dan juga mengelakkan sel otak daripada mati selepas menghadapi strok. 


Di dalam minyak kelapa sawit, beta-karotin yang merupakan jenis vitamin A bersifat anti-oksidan yang boleh menguatkan sistem imun badan dan boleh mengurangkan risiko katarak, penyakit jantung serta kanser. Beta-karotin ini juga boleh membaikkan penglihatan mata kerana potensinya yang boleh bertukar kepada vitamin A boleh menolong menghasilkan rodopsin, iaitu pigmen penglihatan malam yang terdapat di retina mata. 

Antara fakta menarik tentang minyak kelapa sawit yang anda perlu ketahui adalah ianya merupakan sumber tenaga diet yang sangat baik. Seperti minyak buahan dan sayuran yang lain, minyak kelapa sawit juga bebas kolestrol kerana tidak memerlukan proses hidrogenasi untuk melanjutkan jangka hayatnya. 

Di samping itu, minyak ini turut merupakan sumber vitamin E anti-oksidan, iaitu elemen yang boleh menolong kulit dan wajah kekal muda. Sifatnya yang anti-trombotik dan melindung kardio turut membolehkan ianya mengurangkan masalah darah beku.

Sumber: http://www.tupai.com.my

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

lain-lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...